15 pysznych sposobów na dobry początek dnia!

Napisane przez: Hector Lozada . Opublikowane w Blog

Podziel się!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

El Arepazo Warszawa

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. A Ty, co dziś zjadłeś/aś na śniadanie?

Specjalnie dla Was zebraliśmy informacje na temat najpopularniejszych i najsmakowitszych propozycji śniadaniowych. Pomimo pewnych podobieństw, związanych z modą wznoszącą się ponad podziałami geograficznymi, śniadanie zmienia się w zależności od szerokości i długości geograficznej. Może nasza lista zainspiruje Twoje następne śniadanie, i zafundujesz swojej rodzinie kulinarną wyprawę w jakiś odległy zakątek świata?

1. Wenezuela

Arepas zostały ukoronowane jako najlepsze śniadanie w rankingu najlepszych śniadań świata wg cieszącego się uznaniem bloga poświęconego jedzeniu „Thrillist”.

śniadanie w Wenezueli

El Arepazo Warszawa

W Wenezueli śniadanie składa się z arepas, kawy (czarnej lub z mlekiem) i świeżo wyciskanego soku owocowego. Arepas tradycyjnie przygotowywane są z mąki kukurydzianej, i mogą być podawane z bardzo różnym nadzieniem. Najpopularniejsze są te z mięsem i serem, kurczakiem i awokado, serem i z szynką, jajkiem sadzonym oraz z tuńczykiem (i owocami morza).

Historia arepas sięga czasów prekolumbijskich, i ściśle wiąże się z czcią jaką Indianie otaczali kukurydzę, która stanowiła podstawę ich diety. Składali cześć bogu kukurydzy i wykorzystywali jej ziarna w rytuałach Arepa jest niezwykle pożywnym i lekkim posiłkiem z błonnikiem. Zawiera mnóstwo witamin jak: A; B; C; E; K jak równie kwas foliowy a także minerały m. in. żelazo, potas, magnez cynk, fosfor. Arepa to rodzaj placka wyrabianego z mąki kukurydzianej, ale w rzeczywistości to o wiele więcej niż placek! Czy wiedzieliście, że od 5 lat we wrześniu dokładnie 12 obchodzimy Światowy Dzień Arepy? El arepazo Mundial!

Arepas stanowią podstawę nie tylko kuchni wenezuelskiej, ale również kolumbijskiej i panamskiej. Czy wiecie, że w Kolumbii istnieje ponad 75 rodzajów arepas? Można je jeść o każdej porze dnia (i nocy), gdyż słynne areperas są otwarte 24/7. W Wenezueli do najpopularniejszym rodzajów arepas należą Reina Pepiada, Sifrina, Catira i Pelúa.

Jeśli chcesz spróbować pysznego i pożywnego śniadania, koniecznie odwiedź Nas w godz. 09:00-16:00 na Targu Śniadaniowym, już w pierwszy weekend marca – startujemy 5.03 w sobotę! Serdecznie zapraszamy wszystkich poszukiwaczy nowych smaków!

2. Śniadanie we Francji

śniadanie we francji

Francja

FLICKR/SORA

Podstawowym składnikiem francuskiego śniadania jest masło. Świeżo wypieczona bagietka, z masłem i marmoladą, której towarzyszy naturalny (najlepiej) sok pomarańczowy i americano lub ekspreso. Słynne francuskie croissanty to propozycja na, sobotnie lub niedzielne, leniwe śniadanie. Inna, kultowa już opcja, to płatki z mlekiem.

3. Śniadanie w Niemczech

śniadanie w niemczech

Niemcy

Niemcy na śniadanie wybierają pełnoziarnisty chleb, ser, wędlinę i gotowane jajka. Chociaż jego podstawowy składnik to kawa, czarna i bez mleka. Niektóry wybierają cafe latte lub cappucino. Ci, którzy lubią słodkości, zamieniają ser i wędlinę na marmoladę lub płatki śniadaniowe, z sokiem pomarańczowym zamiast kawy. Bawarskie śniadanie składa się z dwóch białych kiełbasek, słodkiej musztardy, pretzla i kufla piwa! Nie jest wskazane spożywania śniadania po godzinie 12:00.

4. Śniadanie we Włoszech

śniadanie we włoszech

Włochy

Włosi uwielbiają słodycze. Typowe włoskie śniadanie składa się z mleka i ciastek, którym towarzyszy kawa, ekspreso lub z mlekiem. Włosi i Włoszki, którzy jedzą śniadanie poza domem, zazwyczaj wybierają cappuccino. Wybór właściwego ciastka na śniadanie to prawdziwe wyzwanie! Z kawałkami czekolady, czy z dziurką w środku? Niskokaloryczne, light, a może pełnoziarniste? Z masełkiem, marmoladą, czy z Nutellą? Oczywiście, Ci, którzy dbają o linię, wybierają wersję light, płatki lub musli z owocami i z jogurtem.

5. Śniadanie w Wielkiej Brytanii

śniadanie w wielkiej brytanii

Wielka Brytania

WIKIPEDIA/JOADL

W zimie Brytyjczycy na śniadanie jedzą owsiankę. To tani i niezwykle pożywny posiłek, i w dodatku możesz wzbogacić go o dowolne składniki, według własnych preferencji. Inne możliwości, to płatki z mlekiem lub tosty (np. z awokado, które ostatnio jest na topie). Ci, którzy szanują tradycję, na śniadanie wypijają filiżankę angielskiej herbaty, jednak coraz częściej, herbatę zastępują kawą. Tradycyjna śniadaniowa propozycja na weekend to jajecznica z tostami, kanapka z bekonem, lub, dla tych, którzy leczą kaca, kiełbaski, bekon, fasolka, jajka, pieczarki, pomidory i oczywiście tosty!

6. Śniadanie w Grecji

śniadanie w grecji

Grecja

Niewielu Greków poświęca rano czas na zjedzenie śniadania w domu. Większość wypija szybko kawę, i w drodze do biura kupuje kanapkę z szynką/serem lub lokalną specjalność koulouri (rodzaj pretzla z ziarnami sezamu). Tradycyjne greckie śniadanie to grecka kawa, gotowane jajko, jogurt z miodem i orzechami oraz chleb z oliwą z oliwek, serem feta i pomidorem.

7. Śniadanie w Hiszpanii

śniadanie w hiszpanii

Hiszpania

Typowe hiszpańskie śniadanie to kawa z mlekiem i tosty, którym czasem towarzyszy również sok z pomarańczy. Choć znajdą się i tacy, którzy smarują chleb masłem, większość macza go w oliwie z oliwek, przyozdabia kawałkiem pomidora, a na górze kładzie kawałek szynki (najlepiej jamón serrano). W wersji na słodko, tosty zastępują ciastka, płatki śniadaniowe lub magdalenki. W Madrycie bardzo popularne są churros de chocolate (słodkie bułeczki, podawane na ciepło z gorącą czekoladą w środku).

8. Śniadanie w Polsce

śniadanie w polsce

Polska

A jak wygląda typowe polskie śniadanie? Podstawą jest kawa, herbata lub sok. Jajecznica na szynce, kiełbasie lub bekonie, kanapka (tosty) z serem i/lub szynką, którym towarzyszy pomidor lub ogórek. Równie popularne są płatki śniadaniowe z mlekiem (jogurtem) lub owsianka z owocami. Polskie śniadanie musi być pożywne, i choć i do Nas dociera moda na dietę light, tradycyjne polskie śniadanie jest bogate w kalorie, które mają wspomóc walkę naszego organizmu z zimnem, śniegiem i deszczem.

9. Śniadanie w Japonii

śniadanie w japonii

Japonia

WIKIPEDIA/WAGAUNG

Ciężko jest mówić o tradycyjnym japońskim śniadaniu, ze względu na różnice w tradycji między pokoleniami. Starsze osoby spożywają ryż, zupę miso, gotowaną rybę, warzywa i algi, czyli niskokaloryczny, zdrowy posiłek. Młodzi ulegają zachodniej modzie na masło i marmoladę, jajko sadzone (lub jajecznicę), świeże owoce, kawę, herbatę i sok pomarańczowy. Chleb czasem zastępują croissantami, choć są one w Japonii stosunkowo drogie.

10. Śniadanie w Stanach Zjednoczonych

śniadanie w usa

USA

FLICKR/JESSICA SPENGLER

W zależności od stanu, tradycje związane ze śniadaniem się zmieniają. Obecnie, w Nowym Jorku, panuje moda na tosty z awokado, oliwą z oliwek i szczyptą zmielonego chili (bardzo popularne są również tosty z sadzonym jajkiem). Podstawą każdego śniadania jest kawa, czarna lub z mlekiem.

11. Śniadanie w Australii

śniadanie w australii

Australia

WIKIPEDIA/KHAM TRAN

Australijczycy również zwariowali na punkcie pełnoziarnistych tostów z awokado, z odrobiną soku z cytryny. Również popularne są tosty z serem feta czy halloumi. To niezwykle pożywne, apetyczne i idealne dla wegetarian śniadanie!

12. Śniadanie w Brazylii

śniadanie w brazylii

Brazylia

Brazylijskie śniadanie jest lekkie, i choć nie jest uważane za najważniejszy posiłek dnia, na pewno jeden z bardziej kolorowych. Podstawowym składnikiem jest chleb, masło, marmolada, ser i kawa, czarna lub z mlekiem. Owoce odgrywają bardzo ważną rolę, oprócz soku pomarańczowego, integralną częścią śniadania są papaja, banan i melon (czasem płatki z miodem). W północno-wschodniej części kraju na śniadanie podają mandioca lub yuca, przypominające ziemniaki (można je podać i przyrządzić na bardzo wiele sposobów).

13. Śniadanie w Kanadzie

śniadanie w kanadzie

Kanada

W Kanadzie bardzo popularne są smoothies, z jogurtem, mrożonymi owocami, ziarnami chia czy szpinakiem. Jeśli chodzi o drugą stronę (tę mniej light/zdrową) kanadyjskiego śniadania, to główną rolę odgrywają croissanty, muffinki czy bajgle. Swoich wielbicieli mają również klasyczne płatki śniadaniowe.

14. Śniadanie w Korei

śniadanie w korei

Korea

Rodziny koreańskie na śniadanie jedzą ryż, zupę i dodatkowo wybierają spośród 6 innych przystawek. Bardzo często są to resztki z obiadu lub kolacji dnia poprzedniego. Przeważają warzywa i ryby, mięso podawane jest niezwykle rzadko. Ludzie młodzi, zwłaszcza Ci mieszkający samotnie, ulegają modzie z Zachodu i jedzą płatki śniadaniowe z mlekiem i tosty, które popijają kawą lub sokiem pomarańczowym.

15. Śniadanie w Portugalii

śniadanie w portugalii

portugalia

To już ostatni kraj na naszej śniadaniowej liście. Podstawą portugalskiego śniadania jest kawa i bolo de arroz, który przypomina magdalenkę (z tym, że jego głównym składnikiem jest mąka ryżowa, przez co jest bardziej „gąbczasty”). Portugalskiej tradycji śniadaniowej bliżej jest zatem do Francji niż do Hiszpanii.

Spodobał się Wam nasz artykuł? Bądźcie na bieżąco z naszymi publikacjami, a dowiedziecie się wielu ciekawostek, nie tylko tych językowych. Zapraszamy do komentowania!

 

Podziel się!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Comments (6)

  • Agnieszka

    |

    Hej,
    Wyśmienite jedzenie.. byłam na tym Targu Śniadaniowym i szczerze polecam 😀

    Reply

  • Magda

    |

    Ojjj… tak własnie teraz czytam i aż zgłodniałam!!

    Reply

  • Ela

    |

    Pyszne arepas! Nasza ulubiona to Reina Pepiada 🙂 Przychodzimy do Was co tydzień z rodziną. Szkoda tylko, że poza TŚ nie można ich nigdzie kupić. Jakby to się zmieniło, dajcie koniecznie znać!

    Reply

  • Ania

    |

    A będziecie w tą sobotę..?
    W sumie wielkanocna.. ale może…?

    Reply



Skomentuj